maanantai 12. tammikuuta 2015

Kettukapinoissa

Olipahan viikonloppu! Tuli siis käytyä Kankaanpäässä kettumiesten Mekassa. Jo heti paikanpäälle tullessa selvisi, että nyt ollaan hienosti järjestetyissä kokeissa. Majoitukset hoidettiin, koirat kuvattiin, iltapalaa oli ja sauna lämmin, mikäpä oli ollessa. Ja koirat saivat tulla isännän kanssa samaan huoneeseen.

No lauantai aamuna mehtään missä oli osittain kettua kantava karppa keli, vaikeuksia siis tiedossa. Martta päästettiin irti lähelle yöjälkeä, no hetihän koira jäljen hoksasi ja ajo oli päällä 8 minuutin kuluttua noin kilometrissä. Ajoa tuli sitten täydet 120 minuuttia, kettu käytti paljon teitä ja ojan jäitä. Martta uuteen hakuun iltapäivällä oletetulle ketun yöjäljelle, haku kesti 20 minuuttia ja taas kettuajo! Ajoa kesti tunnin verran ennenkuin sain koiran pois, ajoahan ei tässä tilanteessa enää tarvittu. Hakua sensijaan tarvittiin, siispä Martta jälleen hakemaan. Yöjälki löytyi ja koira alkoi antaa pientä herättelyä. Haku laajeni ja meni lopulta edellisen ajon loppupaikalle ja sieltähän alkoi taas ajo. Nyt ei kettu enää viittiny juosta vaan painui kiven alle, mistä sain koiran kiinni. Tulos 96 p! Ei huonosti koiralle joka on 2,5 vuotias ja vasta toisissa kokeissa, eikä koiranohjaajallakaan ole kokemusta kokeista sen enempää.

Sunnuntai aamu oli lumisateinen ja kovatuulinen. Monien autolla ajo kilometrien jälkeen löytyi aamuöinen ketunjälki, eli koira irti. Hakua kesti 49 minuuttia, tosin ajon alku jäi hieman epäselväksi tutkan oikuttelun takia, koira siis tavattii ajamasta. Ajoa paperille 106 minuuttia. ja koira taas lisähakuun. Kun lisähakua oli kulunut noin puoli tuntia lähti jänisajo. Tuo jänisajo pudottaa kettukokeissa pisteitä niin että ropina käy, tulos 75,50 p. no ykkönen kuitenkin.

Kotona laskeskelin, vaikkei pitäisi, eri vaihtoehdoilla tuon sunnuntaipäivän uudelleen ja koetin arvostella koiran puolueettomasti uudelleen. Jos tuota jänisajoa ei olisi tullut, eli kaikki muu samoin kuin metsässä arvosteltiin olisin antanut koiralle 89,5 p. Jos taas ajo pannaan alkamaan siitä mistä se todennäköisesti alkoi UP:n "jälkipeleistä" katsottuna ja kaikki muu jänisajoineen niinkuin metsässä muuten arvosteltiin, tulos 77.5p. Jos taas lisähakua ei olisi otettu ollenkaan olisi tulos ollut 83,5 p. Tätä ei sitten pidä ottaa liian vakavasti.
Tuo lisähaku on aika riskaapeli homma, kyllä se näin jälkeenpäin ajatellen vaatisi ainakin kohtuullisen ketun jäljen, aina on mahdollista että koira ottaa vaikka kauriin ajoon ja ajaa itsensä suljetuksi kokeesta. Tässä noviisille kävi vähän köpelösti, mutta oppia ikä kaikki.

Kiitokset kokeen järjestelyihin osallistuneille, tuomareille (erityisesti Untolle) sekä maasto-oppaille niin ja tietysti Suur-Savon Ajokoiramiehille jotka "sponsoroivat" koko reissun. Oli upea tapahtuma!

Martta ketun jäljillä turveauman päällä sunnuntaina ja tuuli oli melkoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti